Duiste tekst
Home
Massage
Prijslijst
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Gouden regels voor drugsgebruik

 Alcohol, drugs en roken passen niet bij een sportief en gezond leven.
 

Hoofdregel:  blijf er van af

Als je wel wilt gaan gebruiken lees dan onderstaande informatie en bedenk je dan alsnog.


. Gebruik geen alcohol en drugs door elkaar, dat is gevaarlijk en verslavend.
. Blijf water drinken als je drugs neemt - drink een groot glas per halfuur.
. Neem na drugsgebruik niet deel aan het verkeer.
. Leer reanimatietechnieken en eerste hulp voor noodgevallen.
. Energiedrankjes zijn het beste, daarna vruchtensap.
. Draag nooit een hoed of pet, je moet kunnen afkoelen.
. Neem regelmatig een rustpauze tijdens een rave zodat je niet oververhit raakt.
. Leer het telefoonnummer van de drugsinformatielijn uit je hoofd.
. Neem nooit drugs aan van iemand die je niet kent.
. Zorg dat er altijd vrienden, met een helder hoofd, in de buurt zijn.
. Gebruik geen drugs door elkaar, dat verergert bijwerkingen, vooral uitdroging.
. Laat je xtc-pil testen als je hem gebruikt bij grote feesten.
. Alcohol en drugs zijn schadelijk voor een gezond seksleven.

Bij drugsvoorlichting staat risicobeperking voorop. We kunnen de gevaren mogelijk minimaliseren door verstandige, eerlijke, realistische informatie te geven. De nadelige consequenties voor jongeren en de samenleving zullen dan hopelijk beperkt zijn.

Hero´ne (ook: bruin, smack,horse)
Een drug die hersenen en lichaam verdooft en pijn onderdrukt. Zeer verslavend. Er zijn drie vormen: bruin (dat nooit gespoten moet worden), wit en farmaceutische hero´ne, dat snel tot een overdosis leidt. Bruin wordt soms opgelost in azijn of citroensap en kan bij spuiten oogproblemen veroorzaken. Zwaar hero¤negebruik kan tot zweren en open wonden leiden. Afkicken heeft paniekaanvallen, krampen, misselijkheid en diarree tot gevolg.

Coca´ne (ook: wit, coke, snow)
Een krachtige stimulerende drug die een gevoel van euforie geeft. Sterk verslavend. Langdurig gebruik kan tot psychoses leiden. Snuiven kan een gat in het neustussenschot veroorzaken. Coca´ne spuiten is erg gevaarlijk vanwege het risico van een overdosis. Mengen met hero´ne (speedbali) is ook erg gevaarlijk. Coca´ne wordt meestal als poeder 'versneden' met glucose of lactose. Soms is het coca´negehalte minder dan 30 procent.

Cannabis (ook: hasj, weed, ganja, bhang) Versterkt vaak de gevoelens. Gebruikers worden spraakzaam en menen groter 'inzicht' in de wereld te hebben. Ze vinden alles vaak hilarisch. Langdurig zwaar gebruik kan tot paniekaanvallen, sterke stemmingswisselingen en achtervolgingswaan leiden. Er qestaan twee vormen: marihuana en hasj.

LSD (ook: acid, microdots)
Een buitengewoon krachtige, geestverruimende drug die hallucinaties veroorzaakt. De effecten van LSD zijn onvoorspelbaar en daarom moet men het niet in een opwelling gebruiken. Wie zich slecht voelt, heeft een grotere kans op een 'bad trip'. LSD is niet verslavend en lichamelijke bijwerkingen komen vrijwel niet voor, maar de geestelijke effecten kunnen zeer ernstig zijn. De drug kan een psychose losmaken waarvan de gebruiker zich niet bewust was, met depressies, paranoia en noodzaak tot psychiatrische behandeling als mogelijke gevolgen. Een bad trip kan angstaanjagende flashbacks oproepen. LSD zit meestal ge´mpregneerd in vierkante stukjes vloeipapier, de dosis is gemiddeld 50 microgram - voldoende voor een trip - maar soms 250 microgram, genoeg om een geestelijke instorting te veroorzaken.

Ecstasy (ook: XTC, adam)
Stimuleert de aanmaak van stemmingsbe´nvloedende stoffen als serotonine en L-dopa, die gevoelens van liefde en vriendelijkheid losmaken. XTC is ook hallucinogeen. Gebruik kan leiden tot oververhitting, gevolgd door een soms dodelijke hitteberoerte. Het kan ook de bloedstroom in de hersenen onderbreken met een beroerte als gevolg en bovendien dodelijk nier- en leverfalen veroorzaken. De pillen hebben diverse vormen, vaak met een logo. XTC wordt wel versneden met talkpoeder of ketamine (eigenlijk een narcosemiddel) met vreselijke bijwerkingen als gevolg.

Amfetamine (ook: speed, pep)
Een stimulerend middel dat energie geeft en alert maakt. Gebruikers worden spraakzaam en kunnen lang wakker blijven. Speed kan 12 uur na inname nog werken. Deze drug kan tot een hitteberoerte en tot een hartaanval leiden. In combinatie met alcohol is lever- en nierfalen mogelijk. Spuiten is erg gevaarlijk omdat het hart de schok niet aankan. Slikken is de minst gevaarlijke vorm.

Crack
Crack is bewerkte coca´ne en is soms 80-100 procent puur en daarom gevaarlijk. Wordt meestal gerookt. Volgens gebruikers is de intensiteit van de werking onvergelijkelijk. De euforie komt binnen seconden op, maar is ook snel weer voorbij. Naast een intense euforie krijgt de gebruiker een energiegolf en een ongelooflijk gevoel van welbehagen en macht. Crack is zwaar verslavend. Na afloop voelt de gebruiker zich zwak, moe, parano´de en depressief. Dat gevoel kan dagen aanhouden. Crackgebruik kan tot zware psychologische problemen leiden. Gebruikers worden soms psychotisch en gewelddadig en krijgen waanvoorstellingen. Crack combineren met andere drugs kan dodelijk zijn.

De wet
In Nederland wordt in de wet onderscheid gemaakt tussen harddrugs (middelen met onaanvaardbare gezondheidsrisico's) en softdrugs (middelen met een aanvaardbaar geacht gezondheidsrisico).

Tot de harddrugs horen XTC, hero´ne, coca´ne, crack, LSD en amfetamine. Bezit, productie en handel in harddrugs zijn strafbaar. Er worden hiervoor zware straffen opgelegd. In de praktijk wordt de gebruiker niet actief vervolgd.

Cannabis behoort tot de softdrugs. Bij softdrugs maakt de wet onderscheid tussen bezit en teelt voor eigen gebruik, en bezit en teelt voor de handel. Er wordt geen boete opgelegd wanneer iemand tot 5 gram in bezit heeft of minder dan 5 planten heeft. De cannabis kan wel in beslag worden genomen. Mensen die in softdrugs handelen of ze bedrijfsmatig telen, riskeren wel zware straffen. De strafmaat is geen vast gegeven maar verschuift binnen de tollerantiegrenzen van onze maatschappij.

Buiten Nederland zijn alle vormen van drugs verboden. Bij bezit, handel, gebruik of invoer van drugs worden zware straffen opgelegd. In sommige landen zelfs de doodstraf.