Spataderen /Spataders

Duiste tekst
Home
Massage
Prijslijst
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Spataders

Veel mensen hebben zichtbaar opgezwollen en vervormde aders vlak onder de huid voornamelijk in de onderbenen.

Deze spataders kunnen in het onderste deel van de slokdarm voorkomen als gevolg van een leverziekte, en in de endeldarm, in de vorm van aambeien. Spataders komen vaak in de familie voor. Zwangerschap, overgewicht en langdurig staan vormen risicofactoren. Soms zijn ze het gevolg van diepe veneuze trombose in het onderbeen. Een op de vijf volwassenen krijgt spataders, vooral op latere leeftijd. Het kan vervelend en ontsierend zijn, maar is doorgaans niet gevaarlijk voor de gezondheid. Spataders komen voornamelijk op de benen voor. Aders hebben eenrichtingskleppen die voorkomen dat het bloed terugstroomt naar beneden. Als de kleppen in de diepe aders niet goed sluiten, stroomt het bloed terug naar de oppervlakkige aders vlak onder de huid. Door de druk van het terugstromende bloed zwellen de aders op en vervormen tot spataders. Als er niets aan gedaan wordt, wordt het meestal erger. Soms ontstaan huidafwijkingen of zelfs een open been op de plek van een spatader, vaak aan de binnenkant van de enkel.

Wat zijn de oorzaken?
- Zwakke kleppen in de aders, iets wat vaak erfelijk is.
- Het vrouwelijke hormoon progesteron, dat aders verwijdt, bevordert het ontstaan van spataders. Daarom komt de aandoening vaak tijdens de zwangerschap voor. Bovendien wordt er tijdens de zwangerschap extra druk op de aders in het bekken uitgeoefend doordat de baarmoeder steeds groter wordt.
- Overgewicht heeft ook invloed.
- Beroepen waarbij men lange tijd achtereen moet staan en weinig loopt, kunnen ook risicofactoren zijn.
- Een bloedstolsel in een diepe ader in het onderbeen - diepe veneuze trombose. Dit kan zich voordoen na een grote operatie als de patiënt geen elastische kous draagt of niet beweegt.

Wat is de behandeling?
Spataders hoeven meestal niet te worden behandeld. De ongemakken ervan kunt u verlichten met zelfhulpmaatregelen, zoals een elastische kous.
- Als de spataders klein zijn en zich op het onderbeen bevinden, kan de arts voorstellen een vloeistof in de aders te spuiten waardoor de wanden aan elkaar kleven en er geen bloed meer in kan.
- Bij spataders op het bovenbeen wordt meestal de verbinding met de diepe ader afgebonden zodat er geen bloed meer in de spatader kan stromen.
- Als de hele ader is getroffen, kan deze operatief worden verwijderd. Na de operatie kunnen de spataders terugkomen; de behandeling moet dan worden herhaald.
- Huidafwijkingen of een open been moeten met crème en steunkousen worden behandeld.
- Spataders in het onderste deel van de slokdarm zijn meestal het gevolg van levercirrose door overmatig alcoholgebruik. Ze kunnen een inwendige bloeding veroorzaken; dan moet onmiddellijk worden ingegrepen.
- Spataders in het rectum zijn aambeien; deze kunnen bloedverlies uit de anus veroorzaken.

Omgaan met spataders
Als u last hebt van spataders, kunnen de volgende maatregelen helpen:
- Vermijd lang staan.
- Wandel regelmatig om de beenspieren te activeren en de bloedstroom in de benen op gang te houden.
- Leg als u zit de benen zo veel mogelijk omhoog.
- Als uw arts elastische steunkousen adviseert, trek ze dan aan voordat u opstaat, dus als uw benen nog horizontaal liggen.
- Draag geen kledingstukken die de bloedstroom van en naar de benen belemmeren.
- Probeer af te vallen als u te zwaar bent.